Haber

Kılıçdaroğlu CHP’den istifa edecek mi? Babacan: Bakalım!

Son dakika: DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması halinde CHP Genel Başkanlığı görevinden vazgeçmemesi gerektiğini savundu.

Habertürk yayınına katılan Babacan, Kılıçdaroğlu CHP’den istifa etmeli mi?soru, Olmaması parlamenter sisteme geçiş açısından avantajlıdır.o cevapladı.

6’lı masa olarak en çok tartışılan konunun cumhurbaşkanı adayının hangi noktada partisinden istifa edeceği olduğunu anlatan Babacan, şu ifadeleri kullandı:

“Üç seçenek vardı. Aday olduğu gün, TBMM’de yenildiği gün ya da parlamenter sisteme geçtikten sonra istifa etti. Üç seçeneğin de artıları ve eksileri var. Üçüncü seçenekte anlaştık. .

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin tamamlanması ile mevcut Cumhurbaşkanının varsa siyasi parti üyeliği sona erecektir.  ‘Varsa’ uzun süredir devam eden bir terimdir. Bunu ilk taslaklara koyduk.

Önerdiğimiz parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı parti üyesi olamaz. Yeni Anayasa nedeniyle Anayasa’yı değiştirdiğimizde Cumhurbaşkanı partisinden ayrılmak zorunda kalıyor.

Peki o zamana kadar neden partisinin başında olsun ki? Çok hassas bir geçiş süreci yöneteceğiz. Büyük depremin enkazını biz devralacağız. Çok önemli bir ekonomik krizin üstesinden geleceğiz. Eğitim krizini biz üstleneceğiz. Böyle bir dönemde Cumhurbaşkanı’nın kendi partisinden ayrılması, partisinde yeniden lider arayışına girmesi ve Cumhurbaşkanı’nın partisi ile teması nedeniyle TBMM’de partisi ile temasa geçmesinin risk oluşturacağını düşündük.

(Parlamenter sisteme geçilemezse ne olacak?) Geçilmezse o günün şartlarına bakılır. Bakıyoruz iki yıl geçti, üç yıl geçti, o günün şartlarında değerlendireceğiz.”

“AKŞENER’İN AÇIKLAMASI YARALANMIŞTI”

Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in altılı masaya yönelik eleştirileri hakkında da şunları söyledi:

“Görüşlerinde ısrar edebilirlerdi. Farklı fikirleri olsa pazartesi gelirlerdi. Başka bir görüş bekliyorduk. Cuma günü artık işin içinde değiliz. Açıklamasını beklemiyorduk. tonu biraz incitici oldu.”

babacan, “Masadan kimse kalktı mı?”Sorulduğunda ise şu açıklamayı yaptı:

“Hayır olmadı. Çünkü Pazartesi günü ikinci oturumu yapalım dedim ve kabul edildi. O zaman çok kısaca bir şeyler anlatalım dedik, ortak bir anlayışa vardık diyelim.” . Açıklama yapmak ve açıklama yapmak adına Pazartesi günü saat 14.00’te açıklayacağımızı söyledik.”

  • AKŞENER: MASA YÜKSELİR BEN OTURURUM
  • BABACAN: MASA ŞEKİLLENMEDİ, BİR YÜKSELDİ

Akşener’in açıklamalarını yalanlayan DEVA Parti liderinin sözleri dikkat çekti. babacan, “Perşembe günü görüşmeye başladık ve 4 gün sonra kararımızı aldık, açıkladık. Masa dağılmadı, bir parti ayağa kalktı ve geri geldi.”söz konusu.

Öte yandan Akşener, “Siz fikir ileri sürüyorsunuz ama diğer beş kişi sadece bir konuda karar vermiş geri dönmüyorlar. O da görüşülsün istiyorsunuz. Herkes masadan kalk diyor ama olmuyor masadan.” kalktı. Masada oturmaya devam ettim.”kelimeleri kullanmıştı.

BAKANLIK HDP’YE Mİ VERİLECEK?

Babacan, HDP’ye bakanlık verilip verilmeyeceği sorusuna, “Bildiğim kadarıyla gündemde böyle bir şey yok. Yorum yapmak da pek mantıklı değil.”yanıtladı.

ivrindiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu