Haber

Hamas, Filistin’deki “statükonun bozulmasına” yardımcı oldu

Filistinli direniş grubu Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırıyı duyurdu. Statükoyu bozmak ve “Filistin meselesini tekrar masaya koymak” Bunun planlandığını söyledi. Hamas liderliğinin bir üyesi olan Halil el-Hayya, Çarşamba günü New York Times’a yaptığı açıklamada, grubun İsrail’e yönelik benzeri görülmemiş saldırısının statükoyu yıkmayı ve İsrail’e karşı mücadelesinde yeni bir sayfa açmayı amaçladığını söyledi.

ABD gazetesine göre, “Filistin meselesini tekrar masaya koymayı başardık ve artık bölgede kimse sakin değil” dedi.

Şaşırtıcı genişlikte bir saldırıyla Hamas silahlı adamları, Gazze’nin ucundan 25 kilometre kadar uzaktaki kasabalar ve diğer topluluklar da dahil olmak üzere Gazze dışında yaklaşık 22 yere saldırdı. İsrail ordusunun karşılık vermeye çalıştığı bazı yerlerde çok sayıda askeri vurup öldürdüğü söyleniyor. Gazze’ye döndüklerinde yanlarında İsrail askeri personeli ve sivillerin de bulunduğu 240 kadar rehineyi aldılar.

O günden bu yana İsrail, Gazze’yi havadan, karadan ve denizden ağır bombardımana tuttu; Yüzde 40’ı çocuk 10.500’den fazla Filistinliyi öldürdü, binlercesini yaraladı ve bu küçük kıyı bölgesinde bir milyondan fazla insanı yerinden etti. Ayrıca gıda, tahıl, su, yakıt ve ilaç gibi temel kaynaklara da sert bir abluka uyguladı.


Hamas İsrail’e zarar vermeye kararlı

Sürgündeki Hamas komutanı Salih el Aruri, Çarşamba günü Hamas’a bağlı El Aksa TV’ye, savaşçılarının Gazze’deki kara savaşlarında İsrail güçlerine kayıplar vermeye kararlı olduğunu söyledi. “İsrail sahada ne kadar yayılır ve genişlerse kayıpları o kadar derin olacaktır.”söz konusu.

Çarşamba günü yayınlanan Hamas görüntülerinin bir klibi, Gazze’deki savaşçıların moloz yığınlarının arasından koştuğunu ve İsrail tanklarına omuzdan itişli roketler ateşlemek için durduğunu gösteriyordu. Bir diğeri onlara binaların ve çöp konteynırlarının arkasındaki tüneklerden tüfekle ateş ettiklerini gösterdi.

KAYNAK: TRT DÜNYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu