Haber

Çin Devlet Başkanı Xi, Kırgız mevkidaşı Japarov ile Xi’an’da bir araya geldi

Çin Devlet Lideri Xi Jinping, bugün başlayan Çin-Orta Asya Zirvesi için Çin’i ziyaret eden Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Caparov ile bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Xi, Caparov ile geçen yıl Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) Zirvesi’nde bir araya geldiğini hatırlatarak, iki ülkenin anlayış birliğini hayata geçirdiğini ifade etti. aradan geçen süreçte ikili ilişkilerde önemli bir ivme yakalanmıştır.

Caparov’un geçen yılın başında göreve geldiği günden bu yana Kırgız halkının ülkedeki ekonomiyi ve insanların yaşam standartlarını iyileştirme, farklı siyasi güçler arasında uzlaşma sağlama çabalarına katkı sağladığını dile getiren Xi, Kırgızistan’ın Caparov liderliğinde tüm cephelerde başarıya ulaşacağına inanıyor.

Xi, Kırgızistan ile iyi komşuluk ve refah paylaşımına dayalı ortak bir topluluk oluşturmaya, her boyutta iş birliğini geliştirmeye ve iki ülkenin kalkınmasına ve ulusal canlanmasına katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov, Xi’ye daveti için teşekkür ederek, Kırgız tarafının Orta Asya-Çin Zirvesi’nden beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.

Çin’in Kırgızistan’ın ana ticaret ve yatırım ortaklarından biri olduğunu belirten Caparov, ikili ticarette Çin tarafının Kırgızistan’daki yatırımlarının dinamik bir şekilde arttığının altını çizdi.

İki ülke arasındaki bağların üst düzeyde olduğunu belirten Caparov, “Ülkelerimiz arasında siyasi anlaşmazlıklar veya çözülmemiş sorunlar yok. Hayati her konuda birbirimizi destekliyoruz. Siyasi karşılıklı güvenin üst düzeyde olması, genişlemek için birebir. ve ülkelerimiz arasında ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliklerinin geliştirilmesi için bir fırsat sunuyor.” dedi.

Kırgızistan’ın yabancı yatırımcı ve girişimcilerin iş yapmaları ve ortak ekonomik projeler gerçekleştirmeleri için elverişli koşullar yaratmak için elinden gelenin en iyisini yaptığına işaret eden Caparov, ekonomi, ticaret, eğitim, finans, e-ticaret alanlarında işbirliğini derinleştirmek istediğini kaydetti. kültür ve insanlık.

Caparov, görüşmede Çin Devlet Başkanı’nı ülkesine davet etti.

Liderler Zirvesi ilk kez yapılıyor

Çin ile 5 Orta Asya Cumhuriyeti’ni bir araya getiren Çin-Orta Asya Zirvesi, 18-19 Mayıs tarihlerinde Çin’in Shaanxi eyaletinin merkezi Xi’an’da tarihi ipek tarihinin başlangıç ​​noktası olarak kabul edilecek. Yol.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Çin-Orta Asya Tepesi, Pekin ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki “C+C5” işbirliğinin devlet liderleri düzeyindeki ilk toplantısı olacak. Dışişleri bakanları düzeyinde ilk “C+C5” toplantısı 2020’de yapıldı. Ardından dışişleri bakanları, 2021’de Çin’in ve 2022’de Kazakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi toplantılarda bir araya geldi.

Dördüncü dışişleri bakanları toplantısı 27 Nisan’da Xi’an’da yapıldı ve toplantıda kümelenmenin ilk cumhurbaşkanları zirvesinin Mayıs ayında bu şehirde yapılması kararlaştırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu