Haber

WSJ: Ukrayna, Türkiye’den çalıntı tahıl taşıyan gemiye el koymasını istedi

Ukrayna makamlarının Türkiye’den 19 bin ton çalıntı tahıl taşıdığını iddia ettikleri bir gemiye el koymasını talep ettikleri iddia edildi.

ABD’li The Wall Street Journal’dan (WSJ) Jared Malsin ve Anna Hirtstein’ın haberine göre, Ukraynalı yetkililer, başkent Kiev’deki savcıların Rusya’dan çalındığını iddia ettiği 19 bin ton tahılı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gönderdi. -işgal edilen alanlar. Türkiye’nin Panama bandıralı gemiye el koymasını istedi.

‘GEMİDEKİ ARPA KIRIM LİMANINDAN GELİYOR’

Gazetenin haberine göre, 19 bin ton arpa taşıyan tahıl gemisi Bomustafa O, 17 Nisan Pazartesi günü Samsun limanına ulaştı. Geminin limana gelmesine günler kala Ukraynalı savcılar Türkiye’ye yazılı talepte bulunarak yetkililerden ricada bulundu. Türkiye’de gemiye el koymak. Savcıların tezine göre geminin taşıdığı arpa, Rusya’nın yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım’daki bir limandan yüklenmişti.

Ukraynalı savcılar ayrıca Türkiye’nin gemiden tahıl örnekleri almasını ve geminin kaptanı ile mürettebatını sorgulamasını talep etti. Ukrayna’da açılan soruşturmaya atıfta bulunan savcılar, geminin Kırım açıklarındaki Kerç Boğazı’nda demirliyken diğer gemilerden tahıl aldığını iddia etti. Tezlere göre söz konusu transferlerin bir kısmı mart ayında yapılmış ve bu süre zarfında geminin takip sistemi kapatılmıştı.

‘Türkiye İDDİALARI SORUŞTURDUĞUNU SÖYLEDİ’

Türkiye savcılarının ve uluslararası nakliye veri tabanı Equasis’in yazılı talebine göre, Dubai merkezli Tower Shipping Co. şirketinin işletmesini yaptığı tahıl gemisi, şirketin iştiraklerinden Alvion Maritime Ltd. şirket ile ilgili. WSJ’ye göre, konuyla ilgili görüşlerini almak için her iki şirketin temsilcilerine ulaşılamadı.

Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın yorum taleplerine yanıt vermediği haberinde, Türk hükümetinin 2022 yılında “tahıl çalıntı” iddialarını soruşturduğunu açıkladığı hatırlatıldı. Türk hükümeti konuyla ilgili herhangi bir soruşturmanın sonuçlarını henüz kamuoyu ile paylaşmadı.”

‘RUSYA DENİZDE FARKLI KAYNAKLARDAN TAHIL BİRARAYA GETİRİYOR’

Rus şirketlerinin Ukrayna’dan çalınan tahılı denizde farklı kaynaklardan gelen tahılları karıştırarak “karmaşık bir kaçakçılık operasyonu” yoluyla sevk ettiğini iddia eden WSJ, Kremlin’in bu iddiaları yalanladığını yazdı.

Gazete, “Kiev’in geçen Temmuz ayında Türkiye’yi çalıntı tahılla dolu başka bir gemiye el koymaya alenen çağırmasının ardından, Türk yetkililer son aylarda çalıntı Ukrayna tahılının satın alınmasını önlemek için sessizce adımlar attı.” (DIŞ HABERLER)

haber-atkaracalar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu