Ekonomi

Avustralya, 2028 yılına kadar ABD otomobil emisyon standartlarına uymak için harekete geçiyor

Avustralya, elektrikli araçların (EV) benimsenmesini artırmayı amaçlayan düzenlemelerin sonuçlandırılmasına yönelik değerli bir adım olan yeni araç emisyon standartları için “tercih edilen modeli” duyurdu. Pazar günü paylaşılan modelin, ülkeyi 2028 yılına kadar diğer birçok gelişmiş ekonominin emisyon kriterlerine uygun hale getirmesi bekleniyor.

Yakıt verimliliği standartlarına ilişkin önerilen yol haritası ilk olarak geçen yıl iklim politikası reformlarına bağlılıkla iktidara gelen merkez sol hükümet tarafından açıklandı. Hükümete göre Avustralya, Rusya ile birlikte yakıt verimliliği standartlarını oluşturmamış tek gelişmiş ülke.

Hükümet tarafından belirlenen temel limitlerle birlikte tercih edilen seçenek, 2028 yılına kadar ABD standartlarıyla eşleşecek ve Avustralyalı otomobil alıcıları için en faydalı maliyet sonucunu sunacak. Hükümet, yeni standardı 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulamayı hedefliyor ve bunun ülkedeki sürücüleri 2050 yılına kadar 100 milyar A$ (65 milyar $) yakıt maliyetinden kurtarabileceğini öngörüyor. Enerji Bakanı Chris Bowen, Avustralyalı ailelere ve işletmelere yakıt sağlamanın önemini vurguladı. Benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli modeller de dahil olmak üzere çeşitli verimli araç seçenekleriyle.

Avustralya’daki elektrikli araç satışları, ülkenin otomotiv derneğinin bildirdiğine göre 2023’te rekor seviyeye ulaştı. Bununla birlikte, hafif araç pazarı, genellikle daha fazla emisyona sahip olan kamyonlar ve spor hizmet araçlarının (SUV’ler) hakimiyetinde olmaya devam ediyor.

Hükümetin emisyonları 2030 yılına kadar %43 oranında azaltma sözü vermesi nedeniyle, elektrikli araçların daha fazla kullanılmasına yönelik baskı, Avustralya’nın daha geniş çevre hedeflerinin bir parçasıdır. Ulaşım, ülkedeki en büyük emisyon kaynaklarından biridir ve daha fazla elektrikli aracın benimsenmesi bu iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir faktör olarak görülüyor.

Duyuru sırasındaki döviz kuru 1,5356 Avustralya Doları ile 1 Dolar arasındaydı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-harran.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu