Teknoloji

Türk Lirası Steam’den Kaldırılıyor: Peki Oyuncuları Neler Bekliyor?

 
Dün yeni bir prestijli haberle uyandık ve bildiğiniz gibi bu haber Türk oyuncuları derinden üzen bir gelişmeydi. Siz de herkes gibi Steam platformunun PC oyuncularının popüler bir destinasyonu olduğunu biliyorsunuz ve bu noktada burada ucuz oyunlarla karşılaşıyorlar. Epic Games’ten önce bile Steam platformu uzun süredir Steam platformunda yer alıyordu.
 
Aslına bakılırsa bu noktada işler değişecek gibi görünüyor. Çünkü geçtiğimiz gün açıklanan bir gelişmeyle Steam platformundaki Türk Lirası ibaresi kaldırılıyor ve gelecekte Türk oyuncular dolara endeksli tüm oyunları satın almaya çalışacak. Yani dolar bakiyemiz artık platformda görünmeye hazırlanıyor. Dolayısıyla burada daha önce Türk lirası olan bakiyeleriniz doğrudan dolar kuruna çevriliyor ve biz burada alışverişlerimizi yani oyunlarımızı dolar üzerinden almayı bekliyoruz.
 
Büyük geliştiriciler bölgesel dolar fiyatlandırmasına uymuyor
 
 
 
Elbette mevcut durumda yeni oyunların ve büyük bütçeli yapımların neredeyse bin liraya çıktığını görebiliyoruz ve bunun aslında biz oyuncuları zorlayan bir fiyatlandırmayı da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Ancak ileride daha fazla para ödeyerek bu oyunlara ulaşabilecekler, hatta büyük bütçeli yapımlar dışında bağımsız geliştiricilerin oyunlarını dolarla satın almaya çalışacaklar ve bu da elbette bize geri dönecek. daha yüksek bir maliyetle. Dolayısıyla Türk lirasının Steam platformundan kaldırılması gerçekten biz Türk oyuncular için çok büyük olumsuz bir durum.
 
Önümüzdeki dönemde gerçekten çok güçlü bir durum bizi bekliyor çünkü orijinal oyun fikri aslında Steam platformuyla hayat buldu ve daha önceki yıllarda bu platformdan satın aldığımız oyunları kendi kütüphanemize ekleyip, bir noktada korsanlığı azalttı. Ancak bu noktada işler değişecek gibi görünüyor.
 
Yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan dolayı ülkemizde fiyatların her geçen gün arttığını, diğer segmentlerde olduğu gibi oyun sektörünün de bu durumdan büyük ölçüde etkilendiğini görebiliyoruz. Yurt dışında da aynı artan maliyetler ve fiyatlandırmalar nedeniyle oyunların fiyatları yükseliyor, aynı zamanda maalesef ülkemizde dolar fiyatları da Türk Lirası karşısında artmaya devam ediyor. Hal böyle olunca her iki tarafta da bir artış var gibi görünüyor ve bu da aslında Türk oyuncuları olumsuz etkiliyor.
 
Epic Games platformuna geçişler yavaş yavaş başlayacak gibi görünüyor.
 
 
 
Burada yapacağımız en temel şey bu aşamada oyunları kütüphanemize eklemek ve mümkün olduğu kadar çok oyunu kütüphanemize dahil etmektir. Elbette Steam platformu dışında Epic Games de imdadımıza yetişebilir ancak ne yazık ki Epic Games’in kullanıcı arayüzü ve başarımlar gibi pek çok özelliği Steam platformunda çalıştığı kadar iyi çalışmıyor ve dolayısıyla oyuncular Maalesef bu uygulamayı yeterli bulmuyoruz. Bildiğiniz gibi Epic Games bize her hafta yeni ve ücretsiz oyunlar sunuyor ve aynı şekilde buradaki oyunları orijinal olarak oynamaya devam edebiliyor, hatta buradaki oyunları Türk Lirası ile satın alabiliyoruz.
 
Aslında Steam platformunun aksine Epic Games herhangi bir duyuru yapmıyor. Dolayısıyla burada Türk Lirası ile alımlara devam etmeye çalışıyoruz ve elbette Epic Games’in bir noktada Steam platformunun karşısına çıkacağını söyleyebiliriz. Ancak Steam kadar popüler bir uygulama haline gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Ancak pek çok oyuncunun ucuz fiyatlardan dolayı Epic Games’e geçiş yapabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Hatta artık Epic Games’ten her hafta çeşitli oyun ve oyunları hiçbir para ödemeden alabiliyor ve burada aslında geniş bir oyun kütüphanesine sahip olabiliyorsunuz. Aynı şekilde buradan satın aldığınız oyunlar da yepyeni göründüğü için burada da kendimizle ilgili kapsamlı içerikler bulabiliyoruz.
 
Steam’in sabahki atılımı gerçekten şaşırtıcıydı.
 
 
 
Sabah açıklanan gelişmeyle birlikte Steam platformunda yer alan Türk Lirası sembolü 20 Kasım’da yollarını ayıracak. Bu noktada kendimizi MENA denilen bir bölgede buluyoruz ve MENA denilen bu bölgenin içerisinde Ortadoğu ve Ortadoğu’da bulunan ülkeler var. Kuzey Afrika bölgeleri. Biz de bu bölgeye taşınmaya hazırlanıyoruz. Aynı şekilde Arjantin ülkesi de bizimle birlikte bulunduğu bölgeye dahil olup buradaki tüm oyunlar dolar üzerinden satın alınabilecek şekilde hazırlanmıştır.
 
Büyük şirketler Steam’in bölgesel dolar teklifine uymuyor
 
 
 
Bazı dolar alımlarıyla ve aynı zamanda yerel dolar fiyatlandırmasıyla da rekabet etmeye hazırlanıyoruz. Burada yine Steam yurt dışında 70 dolara çıkan bir oyunu ülkemizde/bölgemizde 33-35 dolara satmayı teklif ediyor. Ama elbette geliştiriciler ya da yayıncılar bu teklife diledikleri gibi uyabilecekleri gibi, bu teklifin tamamen ötesine geçip oyunu 70 dolara satışa da sunabilirler. Dolayısıyla burada yapacak bir şey yok ama Steam’in önerdiği dolar kuru yukarıda belirttiğim gibi 70$’lık bir oyun için dolar kurunu 33$’a çıkarmak.
 
Ayrıca Steam’in bulunduğumuz bölgeye 10 dolar fiyatına 20 dolarlık bir oyun sunmak gibi bir hedefi daha var. Yerel dolar fiyatlandırması olsa da tabi ki ülkemizde artan dolar kurundan dolayı ödemek zorunda kalıyor. Bu fiyatlandırmalarla birlikte yüksek fiyatlar ve aynı zamanda 5 oyun alabilirsek artık 3 oyunla yetinmek zorunda kalacağız.
 
Türk Lirası’nın platforma eklenmesini dün gibi hatırlıyoruz.
 
 
 
Gelinen noktada maalesef herkes gibi biz de oyuncular olarak çok üzücü bir durumdayız. Steam platformu ilk çıkışında Türk lirasını içermiyordu, yeni bir güncellemeyle ilk kez geldiğini hatırlıyoruz. Ancak şu anda Türk Lirası’nın buradan çıkması paranın değerinin ne kadar düştüğünü bize açıkça gösteriyor. Bu durumda yukarıda da belirttiğim gibi diğer branşlarda olduğu gibi oyun sektörü de büyük oranda etkileniyor ve her geçen gün daha güçlü günlerin bizi beklediğini söyleyebiliriz.
 
Burada sadece oyunlarla ilgili değil, satın alabileceğimiz ekipman, donanım, oyun kasaları ve daha fazlası da elbette yüksek maliyetlerle geliyor. Yurt dışı fiyatlandırmalarına bakacak olursak; Yurt dışında yaşayan oyuncular istedikleri içerik ve eğlenceli ekipmanlara kendi fiyatlandırmaları ile ulaşabiliyorken maalesef ülkemizde bu tür ekipman ve içeriklere erişim güçlü bir yoldur.
 
Eğlence dalı lüks bir yaşama taşınıyor
 
 
 
Eğlence segmenti içerisinde ucuzluğuyla ön plana çıkan oyun segmenti, aslında içinde bulunduğumuz durum göz önüne alındığında yüksek maliyet ve fiyatlamalarla karşımıza çıkıyor ve lüks olmaya hazırlanıyor. Fiyatların ve oyun maliyetlerinin artmasıyla birlikte oyun oynamak artık ülkemizde gençlerin hayali olmaktan çıkıyor. Ayrıca lüks bölüme doğru kayıyor. Ne yazık ki burada yapılacak hiçbir şey yok.
 
Bu noktaya gelmiş olmamız üzücü. Tüm bunların dışında bu bağlamda görüşlerinizi bekliyoruz ve bulunduğumuz bu nokta ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki bölümde belirtebilirsiniz. Bu bağlamda diğer arkadaşlarınıza rehberlik edebilir ve ne yapılması gerektiği konusunda fikir sunabilirsiniz. Bir süre sonra her şeyin düzeleceğini ve tekrar eski günlere dönebileceğimizi umuyoruz. Şimdilik tek dileğimizin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu