Ekonomi

Trabzon’daki turizm işletmeleri depreme dayanıklılık raporu aldı

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden direkt uçuşlarla gelen turistlerle 2022 turizm döneminde 1 milyar doların üzerinde döviz geliri elde eden Trabzon’da yeme-içme sektöründeki otel ve işletmeler yeni döneme hazırlanıyor depremlerden sonra çeşitli kurumlar tarafından sıklıkla talep edilen depreme dayanıklılık raporu alarak. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Trabzon Başkanı Volkan Kantarcı, “Bu rapor hem yerli hem de yabancı turistler için güven tazeleyici bir unsur olacak” dedi.

Türkiye son yılların en büyük felaketinin yaralarını sararken, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler tarihi yapıların yanı sıra çok sayıda otelin de yıkılmasıyla turizm sektörünü de etkiledi. Ülke genelinde bina ve riskli yapıların güvenliğini belirlemek için çalışmalar yapılırken, Trabzon’da yeme-içme sektöründeki otel ve işletmelerden ıslah acenteleri ‘Depreme Dayanıklılık Raporu’ talep ediyor. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden direkt uçuşlarla gelen yüz binlerce turistle 2022 turizm döneminde 1 milyar doları aşkın döviz geliri elde eden kent, depreme dayanıklılık raporları alarak yeni döneme hazırlanıyor. alanında uzman üniversitelerden. Hazırlıklarını tamamlayarak web sitelerinde raporu paylaşan işletmeler acentelerle rezervasyon yaptırıyor. Raporu olmayan işletmeler de rapor başvurusunda bulunabilirler.

‘RAPOR ZORUNLU OLMALI’ Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Trabzon Şube Başkanı Volkan Kantarcı, raporun zorunlu olması gerektiğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimleri, seyahat sırasında inançlı turizm belgesi gibi bir çalışma yapmalı. Pandemi Dönemi ve Şok Dayanım Raporu Bildirilmesi Gerektirilmesi Gerekmektedir.Çünkü bu hem yerli hem de yabancı turistler için güven tazeleyici bir faktör olacaktır.Yerli ve yabancı ırk operatörleri,seyahat için de bilgi kaynağı olacaktır. Ülkemizde acentalar ve turizm.Bu özellikle konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri için geçerli” Dayanıklılığı ve kalıcılığı ile ilgili çalışma, belgelendirme, belgelendirme yapılacak. Şubemizin bileşenlerinin de buna sahip çıkacağından eminim. Bunun elzem olması ve tüm ülkeye yayılması gerektiğini düşünüyorum. Bu rapor hem yerli hem de yabancı turistler için umut verici olacak.” ‘TRABZON’DA TALEP AZ AZ’ Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık da, “En çok talep turizm açısından değerli noktalar, tarihi eserlerimiz ve otellerimiz. Sadece otel ve tarihi eserlerin değil, tüm kamu binalarımızın da acilen deprem performans analizlerine ihtiyacı var. Özellikle sağlık kurumlarımızın yapılması gerekiyor. Sağlık artık turizm türlerinden biri haline gelmiştir. Trabzon’a, “Diğer deprem bölgelerinde veya deprem beklenen bölgelerde talep çok yüksek değil. Belli bir seviye var ama bunun artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Kentte 5 yıldızlı bir otelin resepsiyon müdürü Tolga Tunç, özellikle depremlerin ardından yabancı misafirlerin ilk sorularından birinin depreme dayanıklılık raporu olduğunu söyledi. Son zamanlarda çokça sorulduğu için bu raporu otelimizin web sitesine de yükledik. Bireysel olarak yurt dışından gelen ziyaretçilerimiz genellikle bu belgeyi resepsiyonda isterler, biz de gösteririz. Tüm önlemlerimiz alındı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu