Ekonomi

Rusya, Türkiye’den Domates İhracat Kotasını Artırdı

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı değerli ihracat kalemlerinden biri olan ve Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden gönderilen domates ihracatında Rusya, daha önce 350 bin ton olan domates ihracat kotasını 500 bin tona çıkardı.

Rusya’ya yapılan domates ihracatında 350 bin tonluk kotanın dolduğunu ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kota artırma kararının tam zamanında alındığını ve ilaç için kesime geldiğini kaydetti.

Uçak, “Kota artışıyla birlikte Türk domatesi Rus sofralarında daha güçlü bir şekilde yerini alacak” diyen Uçak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi sonrası artan kota bizi mutlu etti. Geçtiğimiz yıllarda domates ihracatında lider olan Rusya, kota sorunu nedeniyle 5. sıraya geriledi. Kota artışıyla birlikte bir yıllığına 50023 dolarla eski parlak günlerimize dönme kararı aldığımızda Rusya’ya domates ihracatımızın da eski parlak günlerine dönmesini bekliyoruz. .”

Türkiye’nin domates ihracatı 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde 247 milyon dolar iken, 2023’ün aynı döneminde yüzde 32 artışla 326 milyon dolara yükseldi. 61 milyon dolarlık domates talebiyle Romanya ilk sırada yer alırken, Türkiye’den Ukrayna’ya 51 milyon dolarlık domates gönderildi. Üçüncü sırayı 38,6 milyon dolar taleple Polonya alırken, onu 35,5 milyon dolar ile Almanya ve 29,5 milyon dolar ile Rusya izledi. – MUĞLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu