Yaşam

Orta Çağ’da Kurulmasına Rağmen New York Gibi Görünen Şehir: Yüzlerce Kulesi Vardı!

Kuleler birçok farklı işlevinin yanı sıra aynı zamanda güç ve zenginlik Onlar da sembol haline geldi. Yapımları hiç de kolay olmadı. Bazıları yıllara meydan okuyarak bugüne kadar ayakta kalmayı başardı.

Dışarıdan New York’a benziyor ama bambaşka bir kültüre ve geleneğe ev sahipliği yapıyorBolonya şehrinin kulelerine daha yakından bakalım.

Kentte Orta Çağ’da inşa edilen kulelerin bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Bologna’nın tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. 12. ve 13. yüzyılların ortalarına gelindiğinde en az 180 kule vardı.13. yüzyılda birçoğu yok edildi.

Hayatta kalanlar daha sonra hapishane, mağaza veya konut olarak kullanıldı. Son yıkım 1917’de oldu. yeniden yapılanma planı kapsamındaYeniden inşa edildi ve büyük bir kısmı yıkıldı.

En değerli iki kulenin kentin temsili olduğunu söyleyebiliriz.

Bugün bölgede sadece birkaç kule kalmıştır. Bunlardan en ünlüsü eğik yapısıyla İtalya’nın tanınmış simgesi olan “İki Kule: Asinelli ve Garisenda”dır. Şu anda Asinelli 97 metre uzunluğunda, Garisenda ise ancak 48 metre uzunluğunda. Boy farkları başlangıçta böyle değildi.

12. yüzyılın ortalarında yapımına başlanan Garisenda’nın inşaatı tamamlanamamış ve Asinelli’den farklı inşaat malzemeleri kullanılmış. Bu yüzden kule Zamanla Asinelli’den hem kamburlaştı hem de kısaldı.

Peki New York gökdelenlerine benzettiğimiz Bologna kuleleri ne için inşa edildi?

Kuleler 12. yüzyılın ortalarından itibaren savunma ve gözlem amaçlı inşa edilmiştir. Orta Çağ’da savaşların çokça yaşandığı bir dönem vardı. Bu nedenle şehrin surlarının yanı sıra savunma gözlem noktası haline geldiler. Ancak sadece savunma amacıyla değil aynı zamanda güç ve zenginliğin sembolü olarak da öne çıkıyorlardı. Hatta yangın izleme fonksiyonları bile vardı.

Alanın inşaatı dönemin inşaat prosedürlerine ve personelin becerisine göre yapılmıştır. Merdivenler ve ahşap iskeleler yardımıyla ve üretim süreciyle üstten inşa edildiler. Oldukça dikkatli personel gerektiriyordu.

Her ne kadar New York’la karşılaştırılsa da aslında bambaşka bir tarihe, kültüre ve coğrafyaya sahipler.

Dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Bologna Üniversitesi de Bologna’nın sembollerinden bir diğeri. Tarihi merkez Ortaçağ duvarlarıyla çevrili bu bölge; Tarihi binaları, dar sokakları ve etkileyici kuleleriyle ön plana çıkıyor. Şehrin mükemmel manzarasını görmek için kulelerin tepesine ahşap merdivenlerden çıkmak da mümkün.

Dünyanın finans merkezlerinden biri olarak kabul edilen New York, kültürel çeşitliliği ve turistik yapısıyla öne çıkıyor. Kısacası ikisi de değerli şehirler olsa da aslında çok farklı dinamiklersahip olmak.

Kaynaklar: Eğlenceli Gezegen, Top Voyager, Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu