Sağlık

Kilo vermek için ne yemeli ve içmeliyim? Hızlı kilo vermek için ne yapmalıyız?

Pek çok insan, diyet yaparken almaları gereken temel besinlerin çoğundan kendilerini uzak tutarak aslında vücutlarını zorlar. Ancak kilo vermek sandığınız kadar aç kalmaya bağlı değildir. Sağlıklı bir şekilde kilo verilirse mevcut kilo daha sabit tutulacak ve bağışıklıkta sorun yaşanmayacaktır. Diyet yapılırken dikkat edilen diğer besinlerden biri de ekmektir. Sanıldığı gibi kilo vermek sakıncalı mıdır? Hep birlikte öğrenelim!

UZUN SÜRE ISITICI YİYECEKLER

Lifli besinlerin sizi daha uzun süre tok tuttuğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Uzun süre tok tutmanın yanı sıra sindirimi oldukça kolay olan lifli gıdaları da öğünlerinizden kesinlikle eksik etmemelisiniz.

Ne yenirse yensin mide 4 saat içinde tamamen boşalır. Bu nedenle ne kadar lifli beslenirse beslensin ortasını çok açmamak gerekir. Bir sonraki öğünde fazla yemeyi önlemek için 2-2,5 saatte bir beslemenizde fayda var.

Kan şekerini dengelemek için ‘3 ana ve 3 ara öğün’ beslenme kuralına uymak, bunun yanında hem kilo vermek hem de sağlık için sistematik kahvaltı alışkanlığını sürdürmek gerekiyor.

Metabolizma uyandıktan sonra kahvaltı ile mideyi canlandırmak metabolizmayı hızlandıracaktır. Aksi halde öğlene kadar bekleyip güne öğle yemeği ile başlayan bir metabolizma oldukça tembelleşir. Yavaşlayan metabolizma hızı ile gereğinden fazla besin tüketmek her zaman kaçınılmaz bir son olmuştur.

KÜÇÜK TABAK VE PORSİYONLARI

Tabakları ve porsiyonları azaltmanız gerekiyor ve sadece 1 kase çorba ile kendinizi kandıramazsınız. Manevi olarak o tabaktaki yemek bittiğinde kendinizi tok hissedeceksiniz. Sadece çorba değil, o öğünde alınması gereken besinler de vücuda alınmalı, ölçü kesinleştirilmeli ve ayarlanmalıdır.

DİYET YAPARKEN EKMEK TÜKETİN!

Bir diğer önemli konu da ekmek tüketimidir. Ekmek ve tahıl ikameleri yemeden kilo vermek söz konusu olduğunda ne yazık ki sağlık boyutu dikkate alınmıyor. Bu tür bilinçsiz diyetler bireylerde birçok hastalığın artmasına neden olmaktadır.

Aslında tam tahıllı ekmek içeren bir diyet lif bakımından yüksektir, acıkmayı geciktirir ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve beyne çok kısa sürede tokluk sinyalleri iletir.

Yemeğinize ağzınızda 1 dilim ekmek çiğneyerek başlayın. Bu sayede daha kontrollü bir yemek yiyerek tokluk hissine sahip olursunuz. Ayrıca tam tahıllı ekmek, B12 vitamini dışındaki tüm B grubu vitaminlerin ana kaynağıdır.

Yani ekmek ve ekmek ürünlerini tüketmeyerek kendinizi almanız gereken vitamin ve liflerden uzak tutar ve daha kısa vadeli açıklamaya yönlendirirsiniz. Lifler sadece bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunur. Lifler parçalanmadan sindirim sisteminden geçerek kişinin uzun süre tok kalmasını ve daha az yemek yemesini sağlar.

Lifler kandaki kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlar. Ayrıca lifli besinler kabızlığın geçmesini sağlar, hemoroid problemlerini ortadan kaldırır, vücudun şeker seviyesini dengeler ve kalp sağlığını koruma açısından da değerlidir. Araştırmalar, lifli gıdaları tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdiğini göstermiştir.

LİF İÇEREN BESİNLERİ HAYATINIZDAN KESİN

Lif içeren besinler arasında buğday kepeği, çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, turunçgiller, elma, muz, fasulye, nohut, sarı ve yeşil mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil fasulye, salatalık bulunur. , kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havuç.

Sağlıklı kilo vermek için öncelikle paketlerde satılan hazır gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bu işlerde gıdanın dayanıklılığını arttırmak için katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasal içerikli gıdalar konur. Evde yapılmayan, organik olmayan, marketlerden alınan ambalajlı ürünlerin hemen hepsi hazır gıda sınıfına giriyor.

Hazır gıdaları daha az tüketmek için salça, biber salçası, turşu, tarhana gibi yıl boyu tüketilebilen gıdalar aslında evde yapılabilir. Hazır bulyonlar kullanmak yerine evde et, tavuk ve balık suları hazırlamak öğüne daha az katkı sağlayacak ve sindirimi zor olan besinlerden bizi uzak tutacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu