Haber

İngiltere, Rusya’ya Yaptırım Uygulayacak Şirketleri Açıkladı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın askeri teçhizata erişimini engellemek için 25 şirket ve kişiye yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. Bunlar arasında Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünleri ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket var.

Dışişleri Bakanı James Cleverly, yaptırım uygulanan 22 şirket ve kişinin Rusya dışında olduğunu ve Moskova’nın Ukrayna’yı işgaline destek verdiğini belirtti. Bakan, üçünün Rusya merkezli olduğunu ve askeri teçhizat için hayati önem taşıyan elektronik ürünler ithal ettiğini söyledi.

İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Yaptırımlar, Rusya’nın askeri teçhizata erişimini kısıtlamayı ve Rusya’nın savunmasını zayıflatmayı amaçlıyor.

Ancak teçhizat, Batı ülkelerinden önemli askeri ürünler olarak Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere çeşitli ülkeler üzerinden Rusya’ya ulaşmaya devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Türk Birliği ve Azu International da yer alıyor.

Bakanlığa göre bu şirketler, Moskova’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetleri için gerekli olan mikroelektronik ürünleri Rusya’ya ihraç ediyor.

Ayrıca Moskova’ya insansız hava aracı tedarik ettiği iddia edilen Dubai merkezli bir şirkete, silah ticaretinde rol oynayan bir Slovak vatandaşına ve Rusya’nın mali hizmetler kolunda yer alan bir İsviçreli kişiye de yaptırım uygulanacağı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı, İran ve Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımlarını da genişlettiğini duyurdu.

Bakanlık, Rusya’nın kaldıraç gücünü sınırlamak için ilk kez bu kadar kapsamlı bir müdahalede bulunduğunu söyledi.

Türkiye merkezli şirketler

İngiltere’nin yaptırım uygulayacağını açıkladığı Azu International, Aralık ayında Reuters tarafından yapılan bir araştırmaya konu olmuştu.

Araştırmaya göre Mart 2022’de kurulan şirket, ABD yapımı bilgisayar modüllerini bir hafta içinde Rusya’ya göndermeye başladı.

Rusya gümrük kayıtlarının incelendiği araştırmada, şirketin faaliyetlerinin kısa sürede ivme kazandığı belirtiliyor.

Bu dönemde ABD ve AB, teknolojik eserlerin Rusya’ya satışını kısıtlamıştı.

Birçok teknoloji şirketi, Moskova ile olan tüm anlaşmaları askıya aldı.

Azu International’ın, ABD tarafından yapılan çipler de dahil olmak üzere 7 ay boyunca Rusya’ya en az 20 milyon dolar değerinde eserler ihraç ettiği düşünülüyor.

Reuters’in haberine göre şirketin kurucu ortaklarından Göktürk Ağvaz, Almanya’da bilişim ürünleri satan Smart Impex GmbH adlı bir başka şirketi de yönetiyor.

Rus gümrük kayıtlarına göre Alman şirketi, Ukrayna işgalinden önce Moskova’daki bir müşterisine ABD yapımı eserler ihraç ediyordu.

Bu müşteri ayrıca yakın zamanda Azu International’dan mal satın aldı.

Aralık ayında Reuters’e konuşan Ağvaz, Smart Impex’in yaptırımlara uymak için Rusya’ya ihracatı durdurduğunu ancak yaptırımları uygulamayan Türkiye’ye satış yaptığını söyledi.

Agvaz, “Rusya’ya ihracat yapamıyoruz, o yüzden sadece Türkiye’ye satış yapıyoruz” dedi.

Azu International’ın Rusya’ya satışları sorulduğunda Agvaz, “Bu bizim ticari sırrımız” yanıtını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu