Haber

Dürtmen Yaylası çileğin pazar sıkıntısı yok

– Bu çileğin pazar sorunu yok

Dürtmen Yaylası çileğinde müşteri ve pazar sorunu yok

SAMSUN – Samsun’un Alaçam ilçesindeki Dürtmen Yaylası’nda yetişen ve özel aromasıyla damak zevkine hitap eden çileğin pazar sorunu yok.

Samsun’un Alaçam ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, alternatif tarımın yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında desteklenen çilek bahçesinde incelemelerde bulundu.

Proje kapsamında ilk çilek deneme dikimini yapan İlhan Güngör ile ilgili Müdür İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şenol Özcan ve ziraat mühendisleri Dürtmen Yaylası Vicikler Mahallesi’nde inceleme yaparak çilek topladı. Bin rakımlı Vicikler Mahallesi’nde hobi olarak başladıktan sonra ticari çilek üretimine başlayan üretici İlhan Güngör’ün müşteri ve pazar sorunu yok. Gelen taleplere yetişmeye çalışan Güngör, çilek tarlalarını büyütmeyi düşünüyor.

Son 3 dönüm araziden 4 ton çilek hasadı yapan üretici İlhan Güngör, “Hayvancılık ve tarımla uğraşıyorum. Yaklaşık 8-10 yıldır çilek bahçem var. Önceleri hobi olarak başladım, sonra çiftçilik yaptım. işi ticarete çevirdi.Çeşitimiz burada iyi verim verdi.5 ayda ürün alıyoruz.Aroması “Müşteri ve pazar sorunumuz yok. Benim gibi genç çiftçilerin ne yapacakları konusunda hiçbir fikirleri yok. Çünkü aile katkısı için ek bir gelir. İmkanı olanlar için güzel getirileri var. Ama zor bir iş” dedi.

“Dürtmen Yaylası’nın Aromasını Kimse Veremez”

Projenin uygulandığı sahada incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “2020-2021 yıllarında burada Dürtmen Yaylası’nda 3 dönüm çilek ile başladık. Daha sonra Samsun üretim planı olduğunu söyledik. Dürtmen Yaylası 2020-2026 üretim planında.İlçede farklı çalışmalarla ön plana çıkma riskini aldık.Çünkü her eser her yerde bulunmaz.Bu nedenle Alaçam ilçemizde Dürtmen Yaylamızda çileği ön plana çıkardık. .Çünkü yerler çok engebeli ve aynı zamanda küçük arazi modülleri.Bundan dolayı Sayın Valimiz talimat verdi.Dürtmen Yaylasında bulunan köylerimizde çileği öne çıkarıp çilek ekimini artırmayı amaçladık.Bu vesileyle, 2022-2023 yılları arasında yaklaşık 13 dönüm ektik. Bugün 2023 yılına geldiğimizde 750 bin lira bütçesi ile Samsun genelinde toplam 150 dönüm ve DOKAP olmak üzere toplam 50 çiftçimize 3 dönüm arazimiz var. 54 dönümü Dürtmen Yaylası’nda da çiftçilerimizi destekledik. Bugün Vicikler Mahallesindeyiz. İlk denememizi burada yaptık. Burada çileği öne çıkarmamızın sebebi şudur: Samsun ili Çiftlik Caddesi’nde satılan çileklerde bile Alaçam çileği olarak geçmektedir. Dürtmen Yaylası rakımının yüksek olmasından dolayı aromalıdır. Tabii ki Samsun’un her yerinde çilek olabilir ama Dürtmen Yaylası’nın aromasını kimse vermez. Alaçam’daki Dürtmen Yaylası’nda çilek alırken aşağıda çeltik ve seracılık yani ovada çeltik ve seracılık satın alıyoruz. Yine iç bölgelerimizde Samsun’un doğu bölgelerindeki fındık tarlalarımız. Her şey her yerde değil, her yer kendi eserini üretiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu