Haber

CHP’li Sertel: Tcdd’nin Milyonları Bir Avuç AKP’li Avukata Aktarıldı

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, “TCDD’nin bünyesinde 50’ye yakın maaşlı avukat olmasına rağmen Ocak 2021’de 12 serbest avukatla takip için sözleşme imzalandı. İcra ve diğer davalar.Bu avukatlardan 4’ü İstanbul,Gaziantep,Samsun ve Sinop’ta yaşananlar AKP’li isimler.Bu dört avukat 25 milyonluk aslan payını almış,Sayıştay olmasaydı ifade ediliyor. Bu olayı tespit edip harekete geçseydi bu avukatlara sözleşme süresi içinde ödenecek para 400 milyon lirayı bulurdu.Bir avuç AKP’li avukat” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TCDD’nin 50’ye yakın avukatı olmasına rağmen 12 serbest avukatla sözleşme imzaladığını açıkladı. Sertel’in ifadesine göre sözleşme imzalanan avukatların ortasında AKP il yöneticileri var. Sayıştay’ın tespit ve uyarılarıyla sözleşmeleri 10 ay sonra feshedilirken, bu dönemde serbest avukatlara 25 milyon TL kaçak ödeme yapıldı.

TCDD’nin 2021 Sayıştay raporuna yansıyan bilgileri paylaşan İzmir Milletvekili ve KİT Yönetim Kurulu Üyesi Atila Sertel, şunları söyledi:

“TCDD’nin bünyesinde 50’ye yakın maaşlı avukat olmasına rağmen 12 serbest avukatla Ocak 2021’de icra ve diğer davaların takibi için sözleşme imzalandı. Bu avukatlardan 4’ü İstanbul, Gaziantep, Samsun ve Sinop’ta. 25 milyondan aslan payını avukatlar aldı.Kalan 8 avukata daha küçük meblağlarda para aktarıldı.Mesela 8 ayda İstanbul’da AKP içinde faal olan avukatlardan 9 milyon TL maaş aldı.Gaziantep olduğunu öğrendik. , Samsun ve Sinop AKP il yönetiminde.Diğer üç avukata 3 ile 5 milyon arasında ödeme yapılırken, TCDD’nin kasasından sadece 10 ayda 25 milyon aktarılırken, Sayıştay bunu tespit etmeseydi denilirdi. olay ve üzerine harekete geçilseydi bu avukatlara sözleşme süresi içinde ödenecek meblağ 400 milyon lirayı bulurdu.Bu işin başında 1. Hukuk Müşaviri Ercan Atasever var. Görevi kötüye kullanma ve haksız menfaat elde etme suçlarını işleyen bu kişiye karşı ne kendi görüşüne göre, ne de yargılanabilir. v geri çekildi. Üstelik avukatlara ödenen para da geri alınamıyor. TCDD yüzünden devletin milyonları bir avuç AKP’li avukata devredildi. Bu milyon dolarlık vurguncu soruyu Ulaştırma Bakanına da sordum. TCDD’nin bu vurgunculukla ilgili gerekeni yapıp yapmadıklarını ve bu ‘şanslı’ avukatların kimler olduğunu açıklamasını bekliyorum.

“TEKRAR ÖDEMELER DE YAPILDI”

Genel Müdürlüğün 14 Ocak 2021 tarihli muvafakati ile 12 serbest avukatla doğrudan imzalanan vekaletname sözleşmesi kapsamında; 2021 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla yaklaşık 7,9 milyon metrekare arazinin kamulaştırma davalarının ve 2 bin 300 adet icra ve diğer dava evrakının takibinin yapılması görevi avukatlara devredildi. Kurum tarafından serbest avukatlarla yapılan sözleşmeler, ilgili sözleşmelerin mevzuata aykırı olduğu ve yapılacak ödemelerin kurum açısından zarar teşkil edeceği gerekçesi ile Genel Müdürlüğün 13 Aralık 2021 tarihli muvafakati ile feshedilmiştir. Dava belgelerinin devredildiği tarihten sözleşmelerin feshedildiği tarihe kadar ücretsiz avukatlara muhtelif meblağlarda toplam 25 milyon TL ödendi. TCDD avukatlarının takibi ile kolaylıkla yapılabilecek işler için, ücretsiz avukatlarla yapılan sözleşmelerde; Aylık ödemeye ek olarak, yevmiye, metrekare fiyatı, bire bir belgeler için mükerrer ödemeler de öngörülmüştür. Serbest avukatlarla sözleşme yapılmasına ilişkin Genel Müdürlük onayının alındığı dönemde TCDD Hukuk Müşavirliği’nde 2-33 yıl arası kıdeme sahip 44 avukatın görev yaptığı, bölge müdürlüklerinden hizmet alımı için herhangi bir talep gelmediği ve hizmet alımının gerekliliği ve yükümlülüğüne ilişkin çalışan şartı aranmamıştır. Özetle; Gerek olmadığı halde birilerine para transferi için sözleşme imzalandı.

“İZMİR DOSYALARI SİVAS’TAKİ AVUKATA VERİLDİ”

Bir avukat veya o yerdeki temsilcisi ile sözleşme yapılabileceği öngörülmekle birlikte; O yerdeki avukat yerine farklı yerlerden avukatların seçildiği belirlendi. Farklı yerlerde avukatlar seçildiği için normal araç bedelinden, yevmiye ve hatta konaklama bedelinden daha fazla ödenmesine sebep olunmuştur. Örneğin; Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Bilecik il ve ilçelerindeki evraklar İstanbul Barosuna kayıtlı bir avukata verildi. Yine Ankara Barosuna kayıtlı avukata İstanbul’da, Sivas Barosuna kayıtlı avukata İzmir ve çevre illerde icra davası belgeleri verildi. Gaziantep Barosuna kayıtlı avukata TCDD Adana Bölgesi katında dava evrakı verildi. Bu nedenle özel sözleşme imzalayan avukatlar daha fazla para alırken kurum avukatları boşta kalsın diye her türlü sistem denenmiştir.”

haberbiga.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu