Haber

Çantanız Var mı? Market Poşetlerinde Katkı Payı Bilmecesi: Poşete Zam Var Mı?

2019 yılının ilk saatleri ile birlikte hayatımıza giren market poşeti fiyat kavramı, yıllar içinde değişmeyen fiyatları ile 25 kuruş ödememek için direnenleri sevindirdi. 2023 yılı başında katkı paylarındaki artışa rağmen vatandaşa yansımayan poşet zammı için yeni bir karar açıklandı. Market poşetlerinde artış var mı?

Ekonomide zor günler geçiren vatandaşlar her gün yeni zamlara uyanırken bu sefer gündem ‘kırmızı çizgi’ market poşetleri. Market poşetlerinde artış var mı?

28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği 2019 yılından bu yana 25 kuruş olan market poşetleri geri dönüşüm katkı payının payı 38,5 kuruş oldu.

Otomobil lastikleri, içecek ambalajları, piller, yağlar, karton ambalajlar gibi birçok işte geri dönüşüm katılım payı miktarındaki yüzde 100 artışa rağmen 1 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de çantaların payı 38,5 kuruşta kaldı.

Lastik, akü, akü, yağ gibi ürünlerin yer aldığı grupta ‘geri dönüşüm katılım payı’ yüzde 100 ikiye katlanarak artarken, cam dahil içecek ambalajları ve kağıt/karton ambalajlar yüzde 20 arttı.

Yılbaşından bu yana 25 kuruş uygulamasının devam ettiği bu fiyatlarda piyasaların bir değişiklik yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

Tüm paketleme işlerindeki artımların poşete uygulanmaması farklı bir seçicilik algısı oluşturuyor. Sosyal medyada fark edildiğinde yorumlar gecikmez.

Ozan Bingöl, artırma kavramını anlatırken,

Özellikle 38,5 kuruş fraksiyonu dikkat çekti.

Kur tartışması bir yana,

Bunu hangi yöne çevireceğimiz konunun özünü oluşturdu.

Çantaların değerli bir ekonomik gösterge olduğu yorumlarda anlaşılırken,

pazarlardaki uygulamalar,

Bunun vatandaşlara yansımaları da yorumlandı.

38,5 kuruş olan çanta fiyatlarına önlem alacak mısınız?

Aslında amacımız çevreyi korumak değil mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu