Ekonomi

Bolu’da “İklim Değişikliği ve Enerji Etütleri Merkezi” açıldı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beşkavaklar Yerleşkesinde faaliyet gösteren Bolu Teknokent’te İklim Değişikliği ve Güç Etütleri Merkezi kuruldu.

Uluslararası İlgi Alanları Bölümü. Öğretim Üyesi İlhan Sağsen öncülüğünde kurulan merkezin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, iklim değişikliği ve enerji konularını multidisipliner bir yaklaşımla ele almanın sorunun analizine daha büyük katkı sağlayacağını söyledi.

İklim değişikliğinin artık çok net hissedilmeye başlandığını kaydeden O, “Geçen yıl bu zamanlar Bolu’da 1 metreye yakın kar varken bu yıl bunu görmüyoruz. Önümüzdeki yıllarda başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Öngöremeyeceğimiz meteorolojik olaylar var.” dedi.

Dünya ülkeleri ve Türkiye’nin iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda çok yoğun çalıştıklarına değinen Him, şunları kaydetti:

“Küresel ısınmayı azaltmak için tüm ülkeler bir araya gelerek farklı anlaşma ve sözleşmelerle bir şekilde engellemeye çalışıyorlar. Ülkemiz de bunun bir parçası. Dolayısıyla üniversitemizdeki öğretim üyelerimizin de bu konuya ağırlık vermesinden memnuniyet duyuyoruz. ve Teknokent’te bir merkez kurun.”

İlhan Sağsen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 12-13 yıl iklim değişikliği ve güç konuları üzerine çalıştığını belirtti.

Özellikle güç ve iklim değişikliği konusunda bir şeyler yapmak istediğini dile getiren Sağsen, “Bolu’dan başlayarak Türkiye’nin iklim politikalarına destek verecek yurt çapında ve uluslararası yayınlar yapmak temel arzumuz. Merkezimiz hem öğrencilere destek olmayı amaçlıyor. ve bu konuda toplumsal katkı ve fayda sağlamak amacıyla kurulmuştur.” terimini kullandı.

Çalışmalarıyla Türkiye’nin dış politikasının temel direklerinden biri olmayı hedeflediklerini vurgulayan Sağsen, şunları kaydetti:

“Asıl amacımız özellikle iklim değişikliği, enerji, Doğu Akdeniz ve deniz hukuku üzerine çalışmak. Konu interdisipliner bir konu. Tek bir boyutu yok. Ekonomiden çevreye çok yoğun bir yapıya sahip, Mühendislikten eğitime.Bu nedenle bu konulara her şekilde katkı sağlayabilecek projeler,konferanslar,staj programları geliştiriyoruz.Ardından biraz daha ilerlediğimizde öğrencilerimize iş imkanı sağlamak hedeflerimizden biri.”

sefaatli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu