Teknoloji

Başkan Yardımcısı Yılmaz: Yapay zeka ekosistemimizi geliştiriyoruz

Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

Ağustos 2021’de kamuoyuna açıkladığımız Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile ilgili olarak, daha önceki iki toplantıda eylem planının oluşturulması ve kurum/kuruluşlarımızın bu konudaki misyon ve sorumluluklarının netleştirilmesine ilişkin hususlar ele alınmıştı. Bugün bu eylem planı kapsamında yaşanan somut gelişmeleri ve atılan adımları konuşacağız.

Çığır açan teknolojilerin hızla yükselişiyle birlikte insan yaşamının her alanında köklü bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Birçok departmanı derinden etkileyen dijital dönüşüm süreci, veri ve yapay zeka temelinde gerçekleşiyor. Yapay zeka; İnsan zekasına özgü yüksek bilişsel işlevler veya otonom davranışlar sergileyebilen akıllı bir işletim sistemi olarak günümüze yön veren en değerli bilgi teknolojilerinden biridir.

Yapay zeka teknolojisi, büyük miktarda bilgiyi başarılı ve hızlı bir şekilde işleyebilmesi ve süreçleri yüksek verimli hale getirebilmesiyle ekonomik ve sosyal hayatta klasik olarak benimsenen pek çok yaklaşımı temelden dönüştürüyor. Bunun da ötesinde, bugün yapay zekadan bahsettiğimizde sadece üretimde artan verimlilikten veya hızdan bahsetmiyoruz.

Yapay zekanın, hata payını azaltarak ve hassasiyeti artırarak süreçleri çok daha verimli hale getirmesi, çok büyük bilgi kümelerini inceleyerek önemli sonuçlar üretebilmesi, duruma hızlı uyum sağlaması gibi özellikleriyle zamana değer kattığı yadsınamaz bir gerçektir. Kendini geliştiren algoritma yapısıyla yeni girdiler.

Küresel Yapay Zeka Etki Endeksi’ne göre yapay zekanın 2030 yılına kadar dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşması bekleniyor.
Yerel ekonomilerde yapay zeka kullanımıyla 2030 yılına kadar beklenen büyüme oranı yüzde 26.

Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye olarak bu dönüşümden pay sahibi olabilmek için; Yapay zeka ekosistemimizi geliştiriyoruz.

21 Nisan 2022 tarihinde yapılan ikinci toplantıda kabul edilen eylem planı kapsamında sorumlu ve ilgili kurumlarımız çalışmalarına başlamış olup, burada son 2 yılda hayata geçirdiğimiz bazı somut adımlardan bahsetmek istiyorum.

Türkiye’de yürütülen yapay zeka çalışmalarını ortak zemine oturtacak tedbirler ve bu tedbirleri hayata geçirecek aksiyonlar konusunda tüm kurum/kuruluşlarımız yoğun bir çalışma yürüttü.

Yapay zeka, hem etkilediği insanlar hem de oluşturduğu riskler açısından tek bir ülke veya şirketin sorumluluğuna bırakılamayacak kadar değerli bir teknoloji olduğundan bu alandaki uluslararası girişim ve girişimler oldukça değerlidir.

Bu anlamda Türkiye olarak yapay zeka alanında yürütülen uluslararası çalışmalara aktif olarak katılıyor ve somut katkılar sağlıyoruz.
Sekretaryası OECD tarafından üstlenilen ve küresel alanda önemli bir girişim olan GPAI (Global Artificial Intelligence Partnership) üyeliğimiz 2022 yılı sonunda gerçekleşti. Yürütülen çalışmalara ülkemizi temsilen üyelerimiz aktif olarak katılmaktadır. GPAI’nin dışında.

Yine Birleşmiş Milletler, NATO, G20 ve diğer küresel kuruluşlar bünyesindeki çalışmalara uzman temsilcilerimizle katılıyor ve katkıda bulunuyoruz.
Uluslararası standart çalışmaları kapsamında küresel düzeyde yürütülen çalışmaları takip etmek ve katkı sağlamak amacıyla TSE bünyesinde Yapay Zeka Ayna Komitesi’ni kurduk.

2022 yılı itibarıyla TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitümüzün açtığı Yapay Zeka Ekosistemi Daveti kapsamında, “Akıllı Üretim Sistemleri” “Finansal Teknolojiler” “Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık”Ve “İklim Değişikliğinin Etkileri” Alanlarında 10 projeye destek veriyoruz. Bu davete gösterilen yoğun ilgi nedeniyle geçtiğimiz günlerde ikinci çağrı açıldı ve 32 başvuru alındı.

Yeniden ulusal bir girişim olarak başlayan ve küresel bir etkinliğe dönüşen TEKNOFEST kapsamında son 3 yılda uluslararası katılımcılara açık 9 yapay zeka temalı yarışma açtık ve bu dönemde 6 bin 892 grup katıldı. yarışmalarda.

81 ilde faaliyet gösteren ve 18 bin öğrencinin faydalandığı Deneyap Atölyelerinde yapay zeka kursları açtık. Yapay Zeka çalışmalarının tarafsızlık, bilgi gizliliği, etik değerler ve unsurlara odaklanarak yürütülmesini desteklemek amacıyla Türkiye’nin Saygın Yapay Zeka Kontrol Çerçevesini oluşturuyoruz.

Teknik ve idari düzeydeki çalışmaları koordine etmek; “Teknik altyapı ve platformlar”, “Veri yönetimi”, “İnsan kaynakları”, “Hukuk ve etik”ile “güvenilir ve sorumlu Yapay Zeka”, “Kamu Yapay Zeka Ekosistemi”Ve “Sektörel Ortak Gelişim Laboratuvarları”Bu konularda geniş katılımlı Çalışma Grupları oluşturulmuştur.

Milli Yapay Zeka Stratejimizi açıklarken bu belgenin yaşayan bir belge olduğunu ve ihtiyaçlara göre yenilenip geliştirilebileceğini de belirtmiştik. Çünkü Yapay Zeka alanındaki teknolojik gelişmeler her geçen gün artan bir hızla ilerlemektedir. Bu noktadan itibaren Sayın Meclisimize sunduğumuz 12. Kalkınma Planımız doğrultusunda Eylem Planımızı yeniden gözden geçirerek, son dönemde daha da değer kazanan üretken Yapay Zeka ve büyük dil modeli gibi teknolojik alanları da dahil edeceğiz.

Yapay Zeka alanında araştırmayı, girişimciliği ve inovasyonu desteklemenin ve küresel şirketleri Türkiye’ye çekmenin yanı sıra teknoloji ekosistemimizi geliştirecek diğer alanlarda da yeni hamleleri hayata geçireceğiz.

Ancak yapay zeka alanındaki gelişmelerin çok sıkı düzenlemelerle düzenlenmesi gerekiyor.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin uygulanmasında bundan sonra da tüm paydaşlarımızın üzerlerine düşen görevleri en doğru şekilde yerine getireceklerine yürekten inanıyorum.
Sözlerime son verirken sizleri bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyor, Milli Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Komitesi toplantımızın Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye Hedeflerimiz doğrultusunda ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

haber-suruc.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu