Haber

Avrupa Gençlik Başkenti’nde heyecan devam ediyor

2026 Avrupa Gençlik Başkenti finalisti İzmir’de sonuçların belli olacağı Kasım ayı öncesinde heyecan artmaya devam ediyor. İzmir Avrupa Gençlik Başkenti Platformu üyelerinden oluşan bir heyet, adaylık yarışı öncesinde Fransa’nın Strazburg kentine giderek bir grup temasta bulundu.

Sonucun belli olacağı Kasım ayının yaklaşmasıyla İzmir’in 2026 Avrupa Gençlik Başkenti olması yönündeki girişimler yoğunluk kazanıyor. Gençlerin öncülüğünde gençlerin siyasi, medeni, sosyal ve kültürel haklarına ilişkin somut adımların atılması açısından da önem taşıyan Avrupa Gençlik Başkenti unvanını almak için 5 şehir finalde yarışıyor.

İzmirli gençler bu yarışta İzmir’in elini güçlendirmek için temaslarını sürdürüyor. Bu kapsamda Avrupa Gençlik Başkenti Platformu üyelerinden oluşan bir heyet Fransa’nın Strazburg kentine gitti. Ziyarette, İzmir Avrupa Gençlik Başkenti ekibinden İzmir Gençlik Belediyesi temsilcisi Alper Kurudere, Gençlik Organizasyon Forumu (GoFor) temsilcisi Barış Azar, Cosmos Derneği temsilcisi Furkan Hergül, İzmir Kent Kurulu Gençlik Meclisi Lideri İsmail Ferhat Kaplan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Avrupa Birliği yer aldı. Ziyarete temsilciler katıldı. Gülşen Balcı ve Cenk Öz katıldı.
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Parlamentosu’ndaki yetkililerle bir araya gelen ve Avrupa Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nu takip eden grup, gençlik çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği toplantıda İzmir ve Strazburg gençleri arasındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Strazburg Belediyesi ekibi. Türkiye’nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilciliği Müsteşar Yardımcısı Gül Sarıgül ile bir araya gelerek Türk gençliğinin Avrupa-Türkiye bağlantı ve çalışmalarına katılımı ve işbirliklerinin artırılması konusunda fikir alışverişinde bulunduk.

Aktarılan çalışmalar
Avrupa Parlamenterler Meclisi Demokrasi ve Eğitim ve Öğretim Komitesi’nden gençlik çalışmaları uzmanları Anca-Ruxandra Pandea, László Milutinovits ve Avrupa Gençlik Merkezi’nden sorumlu Muriel Julien ile yapılan röportajlarda; İzmir’in Avrupa Gençlik Başkenti çalışmaları aktarılarak bu alanda neler yapılabileceği konusunda öneriler alındı. PACE Avrupa Ödül Komitesi Lideri Carmen Leyte, İzmir’in Avrupa ve Avrupa Gençlik Başkenti ile ilgili projelerini takdir ettiğini belirtti.
2026 Avrupa Gençlik Başkenti İzmir olursa gençlere yönelik kültürel, sosyal, politik-ekonomik yaşam ve kalkınma programlarının sunulması fırsatları artacak, gençler için yaşanabilir kentsel ekosistemler güzelleşecektir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu