Haber

Antony Blinken’in Ankara ziyareti bekleniyor

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ve Ortadoğu’da gerilimin devam ettiği bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 5 Kasım’da Ankara’ya yapacağı ziyaret, henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da, Türkiye ve iki ülkenin çıkarları açısından değer taşıyor.

Blinken’in geleceği ilk olarak Türkiye’deki diplomatik kaynaklar tarafından açıklanırken, bu ziyaret ABD’li Bakanın resmi programında yer almamıştı. Ancak ABD’li kaynaklar Blinken’in Ankara’ya gelme ihtimalini dışlamıyor ve sadece bu sefer değil tüm ziyaret programlarında zaman zaman ekstra duraklamalar yapabileceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Blinken’in 2-10 Kasım tarihleri ​​arasında İsrail, Ürdün, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ı kapsayan bir turneye çıkacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği basın toplantısında Blinken’in Cuma günü İsrail ve Ürdün’e gideceğini belirtmiş ancak Türkiye ziyaretini onaylamamıştı.

Daha önce bölgeyi ziyaret eden ancak Türkiye’yi bu ülkeler arasına dahil etmeyen Blinken’in bu kez gelip gelmeyeceği henüz belli olmasa da Ankara’nın bu ziyareti çok istediği biliniyor.

Blinken daha önce de 6 Şubat depreminin ardından dayanışma amacıyla Ankara’ya gelmişti.

Türkiye’nin İsrail’e sert tepkisi

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği terör saldırısının ardından İsrail, önce Gazze’ye yoğun bir hava bombardımanı başlattı, ardından hava operasyonlarına, nokta atışı kara operasyonları eşlik etti.

Türkiye ise baskınların ilk günlerinde temkinli bir politika izleyerek taraflara itidalli olmalarını tavsiye etti ancak İsrail’in saldırılarında daha fazla sivilin hayatını kaybetmesi ve diğer faktörler nedeniyle daha sert bir tutum sergilemeye başladı.

Blinken’in Hamas’ın ilk saldırısının hemen ardından 12 Ekim’de İsrail’i ziyaret etmesi ve “Buraya sadece Dışişleri Bakanı olarak değil, Yahudi olarak geldim” açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisine neden oldu.

Blinken’in sözlerine yanıt olarak Erdoğan, 13 Ekim’de şunları söyledi:

“Siz bunu söylediğinizde karşınızdakiler ‘Ben bölgeye Müslüman olarak yaklaşıyorum’ derse ne diyeceksiniz? Bakın biz Yahudiyiz demiyoruz, bir taraftan da Türküz. karşı tarafa ‘insan’ diye yaklaşacaksınız, o çocukların durumunu görmüyor musunuz, o şehit çocukların “Annelerinin, babalarının başına gelenleri görmüyor musunuz?”

Sonraki günlerde Hamas’ı terör örgütü olarak tanımadığını söyleyen Erdoğan, İsrail’i İstanbul’daki Filistin mitinginde “soykırım” yapmakla suçladı ve güvenlik için yola çıkan İsrail’in Ankara büyükelçisini çağırdığını duyurdu. istişareler için nedenler.

ABD’li Bakan, Ortadoğu’daki sıcak gündeme ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la çok sayıda telefon görüşmesi yaptı.

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

kirazhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu